Drożdżówki bez jajek

krzys16 / Pixabay

Coraz częściej w naszych domach pojawiają się przepisy na wypieki, które nie zawierają jajek. Są one nie tylko tańsze , ale i lżejsze oraz zdrowsze. W końcu nie zawsze musimy korzystać w naszej kuchni z właśnie tego składnika. Jednak czy każdy przepis da się tak zmodyfikować, by nie musieć dodawać do niego jajek? Otóż wielu blogerów udowadnia nam ze tak, stosując na miejsce tego składnika kwaśną śmietanę, jogurt naturalny czy roztopione masło. Są jednak przepisy, których nie wyobrażamy sobie bez użycia jajek. Jednym z nich są tradycyjne drożdżówki. W końcu chyba każdy z nas je uwielbia. Jednak jak je przygotować bez jajek? Dzisiaj zdradzimy Wan na to sekret.

Przepis na bułeczki drożdżowe bez jajek

Przygotowanie takiej przekąski jak bułeczki drożdżowe bez jajek wbrew pozorom wcale nie jest rudne, wystarczy tylko dobrze przygotowane składniki. Przede wszystkim potrzebujemy szklankę mleka roślinnego, 50 gram świeżych drożdży, trzech szklanek mąki pszennej, stu gram cukru, płaska łyżeczka soli, pół szklanki roztopionego masła ( może być roślinne). Dla urozmaicenia możemy dodać również ulubione dodatki, takie jak mak, czy też owoce, jak również nasza ulubioną kruszonkę, za którą chyba każdy przepada. Alternatywą do kruszonki może być także lukier, jego dodanie zamiast słodkiej posypki zależy już od naszego gustu. Ciasto należy przygotować w sposób tradycyjny, z tym wyjątkiem że masło dodajemy trochę wcześniej niż zwykle, już do wyrobienia ciasta zamiast na sam koniec. Pieczemy je przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Bułeczki smakują cudownie już zaraz po upieczeniu.
Jak widać nawet w tradycyjnych przepisach możemy uniknąć używania jajek nie tracąc tym samym na smaku i delikatności naszych wypieków. Warto od czasu do czasu poszukać na popularnych blogach kulinarnych podobnych przepisów, które w wolnej chwili wykorzystamy w naszej kuchni. W końcu nigdy nie wiadomo jaki przepis przypadnie nam do gustu. Być może wejdą one na stałe do naszego domowego menu.