Alkohol z daktyli

pompi / Pixabay

Daktyle źródłem siły i zdrowia

Wśród mieszkańców krajów arabskich panuje silne przekonanie, że daktyle to afrodyzjaki, dlatego te niepozorne pestkowce cieszą się tam niesłabnącym uznaniem od zarania dziejów. Arabowie traktują daktyle jako naturalne dobro z całym mnóstwem zbawiennych właściwości, dlatego ich spożycie sięga tutaj rekordowej wysokości. Daktyle pojawiają się w wielu potrawach jako dodatek, choć o wiele większym uznaniem cieszy się arak, czyli napój alkoholowy, który w tłumaczeniu oznacza “słodki sok”. Mieszkańcy krajów arabskich uwielbiają ten wysokoprocentowy napój, twierdząc i mocno wierząc w to, że jego spożywanie dodaje sił.

Arak – alkohol z daktyli

Trunek zyskał uznanie na całym świecie, choć faktycznie największym uznaniem cieszy się wśród Arabów, którzy nie wyobrażają sobie poniekąd życia bez tego bezbarwnego i niezwykle charakterystycznego napoju. Jest powszechnie znanym trunkiem na Bliskim Wschodzie, choć najczęściej można go spotkać w Libanie, Iranie, Jordanii, Syrii oraz Iraku. Co ciekawe, jest mieszanką kilka wyjątkowych składników, a za najważniejszą nutę uznaję się anyż. Do produkcji wykorzystywane są jednak winogrona, rodzynki oraz daktyle, które nadają trunkowi specyficznego słodkiego smaku. Arabowie wymyślili nazwę “lwie mleko”, ponieważ trunek jest wyjątkowo mocnym alkoholem i bardzo trudno spożywać go w czystej postaci, jest rozcieńczany z wodą. Po rozcieńczeniu barwa araku zmienia się na mleczną i stąd skojarzenie. Lew dotyczy siły i odwagi osób, ponieważ uznaje się, że arak to napój przeznaczony dla wyjątkowo mocnych i silnych osobników. Faktem jest, że istnieje wiele odmian tego trunku. Dla jednych nie ma araku bez winogron i daktyli, inni z kolei nie wyobrażają sobie tego trunku bez obecności bez zacieru ryżowego. Bez względu na wszystko, jest trunkiem, który docenią koneserzy i eksperci. Dla osoby niezbyt wprawionej może być jedynie silnym trunkiem o zbyt słodkim smaku. Warto również podkreślić leczniczą rolę daktyli, których regularne spożywanie redukuje ryzyko pojawienia się bardzo wielu chorób.