Ograniczona w składniki odżywcze dieta lub nadmierne spożywanie alkoholu oraz innych używek, może prowadzić do niedoborów i poważnych chorób. Braki w codziennej diecie, najczęściej oznaczają pogorszenie się samopoczucia oraz ogólnego stanu zdrowia, a także przyspieszenie procesów starzenia. Warto zadbać o właściwe ilość witamin w swoim codziennym jadłospisie, dzięki czemu będzie można cieszyć się długim zdrowiem i doskonałym wyglądem.
Czym charakteryzują się niedobory witamin?
Brak poszczególnych witamin w naszym organizmie, może rodzić wiele bardzo poważnych schorzeń i dolegliwości. Wynikający z ubogiej diety oraz ograniczonego dostępu do światła słonecznego w ciągu roku niedobór witaminy D, to przede wszystkim obniżona odporność oraz większa szansa na nieprzyjemne poparzenia słoneczne. Witamina b2 niedobór odbija na funkcjonowaniu całego układu nerwowego. Bezsenność, częstsze bóle lub zawroty głowy, a także zbyt szybkie pogarszanie się wzroku i światłowstręt, to jedne z pierwszych objawów jej braku. Witamina b2 występuje jednak w bardzo powszechnych produktach spożywczych, jakie znajdują się w prawie każdej kuchni. Sa to między innymi jaja, rośliny zielone, nasiona roślin strączkowych, wątróbka, mięso drobiowe oraz drożdże. Zapewnienie sobie odpowiedniej ilości ważnych i bardzo potrzebnych do poprawnego funkcjonowania witamin, to podstawa do zachowania dobrego zdrowia i pozbycia się uciążliwych dolegliwości wynikających ze zbyt ubogiej i niewłaściwej diety, obfitującej w puste kalorie.